"חירום רוחני"
- Itamar Cohen
- 2 בספט׳ 2024
- זמן קריאה 1 דקות
עודכן: 15 בספט׳ 2024
בהתאם לגישות טראנספרסונליות (וגישות אחרות המאופיינות לעיתים כ"רוחניות" יותר), המונח "התעוררות רוחנית" מתייחס להיבט נורמלי של התפתחות אנושית, במסגרתו מוצאים אינדיבידואלים משמעות וחיבור מעבר לזהותם האישית. חוויות אלו מובילות להתעצמות החמלה ותחושת הכבוד לחיים, זאת תוך כדי התגברות הביטחון האישי והשלווה הפנימית. צמיחה זו יכולה להיות מאתגרת, אפילו סוערת, ולעתים עוברת דרך משבר המכונה "חירום רוחני" (Spiritual emergency).
לפי הפסיכיאטר סטניסלב גרוף:
"אחת ההשלכות החשובות ביותר של אירועים אלו היא ההבנה כי מצבים רבים, אשר נכון לרפואה המערבית מוגדרים כפסיכופתולוגיות ומטופלות באופן תרופתי, הם למעשה שלבים מאתגרים של שינוי אישי-פנימי רדיקלי, ושל פתיחות רוחנית. בהינתן ואלו נתפסים ככאלה, אותם אתגרים ניתנים להחלמה ולהתבססותה של טרנספורמציה פסיכולוגית והתפתחות תודעתית" (Grof & Grof, 1989, 1990).
בהקשר החוויה הפסיכדלית, יש הרואים באותם חומרים ככלי בעזרתו ניתן להיות במגע עם אותה תופעה. מחקרים עדכניים בחומרים פסיכדליים מצביעים על שינויים מהותיים אותם עוברים המשתתפים בהקשר לתפיסת עולמם, התגברות הממד הרוחני בחייהם, חיזוק הקשר עם הטבע ו-"המצב הטבעי", ותמורות בממדים אישיותיים כגון התכונה "פתיחות לחוויות". יחד עם זאת, יש הרואים ברכיבים המאתגרים של תהליך זה כמצוקה פסיכולוגית חמורה עבורה דרושה התערבות של אנשי טיפול בעלי הסמכה קלינית. חלקם אף מגדירים אותה כפסיכוזה הנגרמת על ידי סמים (Drug Induced Psychosis), המוכרת ומוגדרת על ידי המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM).
מקורות
Collins, M. (2008). Politics and the numinous: evolution, spiritual emergency, and the re‐emergence of transpersonal consciousness. Psychotherapy and Politics International, 6(3), 198-211.
Garbe, M. (2020). Spiritual Emergence and Spiritual Emergency. In Spirituality in Mental Health Practice (pp. 47-62). Routledge.
Comments