top of page

גלי אלפא והחוויה הפסיכדלית

  • תמונת הסופר/ת: Itamar Cohen
    Itamar Cohen
  • 2 בספט׳ 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 15 בספט׳ 2024

גלי המוח משקפים את אופן הפעילות של תאי העצב. נהוג לחלקם לחמישה תדרים: בטא, אלפא, טתא, דלתא וגמא, הנמדדים לפי יחידות הרץ  ("אירוע אחד לשנייה". לדוגמא, 100 הרץ משמעותו "100 אירועים לשנייה").


תדר דלתא הוא הנמוך ביותר (עד 4 הרץ) ומתבטא במינימום פעילות מוחית, לדוגמא, בעת שינה עמוקה. תדר מסוג תטא (4-7.5 הרץ) מאפיין שינה קלה או מצב מדיטטיבי עמוק. תדר מסוג אלפא (7.5-14 הרץ) מאפיין מצב של רגיעה עירנית, תדר מסוג בטא (14-40 הרץ) מאפיין את הפעילות המתרחשת במצב עוררות המאופיין בריכוז, מתח או חרדה ואילו תדר מסוג גמא (מעל 40 הרץ) מאפיין פעילות קוגניטיבית מאומצת. המחקר בחומרים פסיכדליים מרבה להשתמש במכשיר ה-EEG  המשמש לרישום הפעילות החשמלית במוח, ולמדידת טווח הגלים.


אחד הממצאים הבולטים בספרות המחקר אודות חומרים פסיכדליים היא כי מתרחשת ירידה משמעותית בתדר גלי האלפא כאשר האדם תחת השפעת החומרים. מדוע הדבר משמעותי? מחקרים רבים מראים כיצד גלי אלפא משויכים לתהליכים המאופיינים כתהליכי Top Down, הכוללים את יכולות הקשב, התפיסה, האינהיביציה וזיכרון העבודה. תהליכים אלו הכרחיים ביותר להתנהלות יומיומית, שכן בעזרתם אנו מגבשים תבניות קוגניטיביות הבאות לידי ביטוי באמונות, תפיסות והנחות העוזרות לנו להתנהל במציאות ביעילות.  לפעמים, כמו במקרה של אתגרים נפשיים, אותן תבניות "מתקשות" יתר על המידה, ופוגעות ביכולת לגבש זווית ראייה אחרת, לפעמים "בריאה" יותר, אודות המתרחש.


מודלים שונים אודות השפעותיהם הקוגניטיביות של חומרים פסיכדלים מציינים כי בכוחם להרפות מאותן אמונות, תפיסות והנחות שהתקשחו יתר על הרצוי. מודלים אלו מחזקים את טענותיהם בכך שמצביעים על כך שצריכת חומרים פסיכדליים מפחיתה מעוצמת גלי האלפא ולכן גם מתהליכי ה-Top Down. ירידה בתהליכי Top Down מאפשרת את ההזדמנות להרפות, להעריך מחדש תבניות, ולעדכנן כך שיתאמו לרצונותיהם ושאיפותיהם של המתמודדים עם קשיים נפשיים. 


מקורות


Annerud Awrohum, S. (2021). Psychedelic oscillations: A systematic review of the electrophysiological correlates of classic psychedelics.

Ananthaswamy, A. (2021). Psychedelics Open a New Window on the Mechanisms of Perception. Retrieved Mar21, 2022.

Alamia, A., Timmermann, C., Nutt, D. J., VanRullen, R., & Carhart-Harris, R. L. (2020). DMT alters cortical travelling waves. Elife9, e59784.‏

Comments


יצירת קשר

!תודה

© 2025 איתמר כהן. כל הזכויות שמורות

bottom of page